Δήλωση της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης ενάντια στο πραξικόπημα στη Βενεζουέλα

Η Διεθνής Μαρξιστική Τάση καταγγέλει την τρέχουσα απόπειρα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να πραγματοποιήσει ένα πραξικόπημα στη Βενεζουέλα. Αυτό που παρατηρούμε είναι μια χυδαία απόπειρα από ένα συνασπισμό χωρών, καθοδηγούμενο από τον Τραμπ για να απομακρυνθεί η βενεζουελάνικη κυβέρνηση του προέδρου Μαδούρο. Αυτό είναι το πιο πρόσφατο επεισόδιο σε μια εικοσαετή εκστρατεία ενάντια στην Μπολιβαριανή Επανάσταση, μια εκστρατεία που περιείχε στρατιωτικά πραξικοπήματα, παραστρατιωτική αντεπαναστατική δράση, κυρώσεις, διπλωματικές πιέσεις, βίαια επεισόδια και δολοφονικές απόπειρες.

[Source]

Υπό τις οδηγίες του Λευκού Οίκου και κατόπιν σχετικών συναντήσεων στην Ουάσινγκτον, ο Χουάν Γκουαϊδό ανακήρυξε εαυτόν «προσωρινό πρόεδρο» σε μια συγκέντρωση στο Καράκας, στις 23 Γενάρη. Αυτή η ανακήρυξη δεν είχε καμία απολύτως νομιμοποίηση, όμως αναγνωρίστηκε αμέσως από τους Τραμπ, Μπολσονάρο, Ντουκέ, Μάκρι και Αλμάγκρο. Ακολούθησαν κι άλλοι, συμπεριλαμβανομένων 19 χωρών της ΕΕ. Στη συνέχεια, κάλεσαν το βενεζουελάνικο στρατό να ανακοινώσει την αφοσίωσή του στον νέο «πρόεδρο». Αυτό ακολουθήθηκε από την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στη βενεζουελάνικη πετρελαϊκή εταιρία PDVSA και την κατάσχεση των περιουσιακών της στοιχείων στις ΗΠΑ, ύψους 7 δισ. δολαρίων. Επιπλέον 1,2 δισ. δολάρια σε χρυσό, που ανήκουν στη Βενεζουέλα, παρακρατούνται από την Τράπεζα της Αγγλίας, καθ’ υπόδειξη των ΗΠΑ. Ο σκοπός είναι να προκαλέσουν ασφυξία στη βενεζουελάνικη οικονομία και να οδηγήσουν τη Βενεζουέλα σε υποταγή.

Αυτές οι πράξεις χυδαίας ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας εφαρμόζονται κάτω από το μανδύα της «δημοκρατίας» και της «ανθρωπιστικής βοήθειας». Ας είμαστε ξεκάθαροι, ο ιμπεριαλισμός ψευδόταν για τους λόγους της εισβολής στο Ιράκ (για τα «όπλα μαζικής καταστροφής»), ψευδόταν για το βομβαρδισμό της Λιβύης και πάντα προσπαθούσε να βρει μια δικαιολογία για την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία χτίζει ένα τείχος για να απαγορεύσει την είσοδο των μεταναστών, ξεκάθαρα δεν ενδιαφέρεται για τα δεινά των Βενεζουελανών μεταναστών. Ο Τραμπ διόρισε τον Έλιοτ Άμπραμς ως υπεύθυνο να επιβλέπει όλες τις επιχειρήσεις για την «αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα». Αυτό μας λέει ό,τι χρειάζεται να γνωρίζουμε. Ο Άμπραμς οργάνωσε την αμερικανική χρηματοδότηση στους αντεπαναστάτες «Κόντρας» στη Νικαράγουα και υποστήριξε τις «ομάδες θανάτου» στο Ελ Σαλβαδόρ και τη Γουατεμάλα τη δεκαετία του 1980.

Το πραξικόπημα έχει τρεις βασικούς σκοπούς. Ο ένας είναι το τσάκισμα της Μπολιβαριανής Επανάστασης, ένας σκοπός τον οποίο επιδιώκει η Ουάσινγκτον με διάφορα μέσα εδώ και 20 χρόνια. Δεύτερον, αυτό θα επέτρεπε στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό να αποκτήσει τον έλεγχο στο πετρέλαιο και τον ορυκτό πλούτο της Βενεζουέλας. Τέλος, θα λειτουργούσε επίσης ως μάθημα στους εργάτες και τους αγρότες σε όλη την ήπειρο και ιδιαίτερα ως μια σαφής απειλή για την Κουβανική Επανάσταση.

Αν αυτό το επιχειρούμενο πραξικόπημα πετύχει, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον εργαζόμενο λαό στη Βενεζουέλα, αλλά και πέραν αυτής. Ο Γκουαϊδό έχει ήδη ανακοινώσει το πρόγραμμά του: ιδιωτικοποίηση των εθνικοποιημένων επιχειρήσεων (στον ηλεκτρισμό, το ατσάλι, τις τηλεπικοινωνίες, το τσιμέντο κλπ.) και των απαλλοτριωμένων κτημάτων γης, «άνοιγμα» της πετρελαϊκής βιομηχανίας σε ξένες πολυεθνικές με πολύ ευνοϊκούς όρους, μαζικές απολύσεις των εργαζομένων του δημόσιου τομέα, καταστροφή όλων των κοινωνικών προγραμμάτων, ιδιωτικοποίηση της ιατρικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης, έναν «ισορροπημένο προϋπολογισμό»… Αυτό είναι ένα ανοιχτό πρόγραμμα της αντίδρασης στο κοινωνικό και το οικονομικό πεδίο.

Για να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα, μια τέτοια κυβέρνηση θα έπρεπε να τσακίσει την αντίσταση των εργατών και των αγροτών, καταστέλλοντας τις δημοκρατικές ελευθερίες, επιτιθέμενη στα συνδικάτα και τις κοινοτικές οργανώσεις και συλλαμβάνοντας τους ηγέτες τους. Γνωρίζοντας το χαρακτήρα του αντιδραστικού συρφετού της αντιπολίτευσης και το ιστορικό του, θα μπορούσαμε επίσης να περιμένουμε οι συμμορίτες να επιτίθενται βίαια στους «τσαβικούς».

Όλοι οι σοσιαλιστές, οι αντι-ιμπεριαλιστές και οι συνεπείς δημοκράτες έχουν καθήκον να εναντιωθούν σ’ αυτό το πραξικόπημα με όλη τους της δύναμη. Δεν υπάρχει περιθώριο για ταλαντεύσεις. Δεν είναι δυνατό να υιοθετείται μια θέση «ούτε, ούτε» μπροστά σε μια χυδαία ιμπεριαλιστική επίθεση.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε από τις ταλαντεύσεις του Μαδούρο και της γραφειοκρατίας του PSUV και τις μόνιμες προσπάθειές τους να αναζητούν ένα συμβιβασμό με τον ιμπεριαλισμό και τη βενεζουελάνικη άρχουσα τάξη. Η συνέχιση αυτής της πολιτικής σήμερα θα είχε καταστροφικές συνέπειες.

Η πραξικοπηματική απόπειρα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την κινητοποίηση των επαναστατών εργατών και αγροτών και με καίρια πλήγματα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους τοπικούς του πράκτορες: την ολιγαρχία (τους τραπεζίτες, τους καπιταλιστές και τους γαιοκτήμονες). Οι πολιτοφυλακές πρέπει να ενισχυθούν, να εξοπλιστούν και να αναπτυχθούν σε κάθε εργατική γειτονιά, εργοστάσιο και αγροτική κοινότητα.

Ο Γκουαϊδό έχει κάνει έκκληση ανοιχτά για ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, έχει συγχαρεί την αμερικανική κατάσχεση βενεζουελάνικης περιουσίας και τώρα κάνει έκκληση για αμερικανική στρατιωτική επίθεση. Προδίδει το βενεζουελάνικο λαό. Πρέπει να συλληφθεί και να δικαστεί και η Εθνοσυνέλευση, που συνωμοτεί για το πραξικόπημα, πρέπει να διαλυθεί.

Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις από τις χώρες, που εμπλέκονται στο πραξικόπημα, πρέπει να απαλλοτριωθούν. Οι περιουσίες εκείνων των ολιγαρχών, που εμπλέκονται στο πραξικόπημα, πρέπει να απαλλοτριωθούν. Τα κτήματα γης πρέπει να παραδοθούν στους αγρότες. Αυτές οι περιουσίες πρέπει να τεθούν υπό εργατικό και αγροτικό έλεγχο, ως η βάση για ένα δημοκρατικό σχέδιο παραγωγής, για να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα κρίση και να ικανοποιηθούν οι επείγουσες ανάγκες των βενεζουελάνικων μαζών.

Η Διεθνής Μαρξιστική Τάση δεσμεύεται να συνεχίσει και να διπλασιάσει τις προσπάθειες της Καμπάνιας «Hands off Venezuela» και να τη μεταφέρει στο εργατικό και το νεολαιίστικο κίνημα παγκόσμια με όλες της τις δυνάμεις. Καλούμε όλες τις αριστερές, συνδικαλιστικές και νεολαιίστικες οργανώσεις να συμμετάσχουν σ’ αυτή την καμπάνια.

Κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα!

Όχι στο πραξικόπημα, όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!

Απαλλοτριώστε τους ιμπεριαλιστές και την ολιγαρχία!

Εργάτες όλου του κόσμου ενωθείτε!

Διεθνής Μαρξιστική Τάση, Τορίνο, 10 Φλεβάρη 2019